MUDr. Petr Hoffmann: Nejčastější stravovací potíže dle TCM - Nedostatečnost jin ledvin SHEN YIN XU

Podle TCM jsou ledviny zásobárnou naší energie a platí, že jsme tak silní a staří, jak silné a staré jsou naše ledviny. Hektický způsob života vede k rychlejšímu vyhoření (spálení své svíčky, kdy vosk zde představuje jin ledvin).

Oheň života jangu ledvin je zdrojem živin pro oheň sleziny a žaludku, které naopak veškeré živiny, vzniklé tímto spalováním, zpětně jako palivo ukládají do jinových rezerv v ledvinách. Funkce žaludku a střev však začíná po 40. roce věku oslabovat a vede tak k oslabení a nedostatečnosti jinu ledvin, který si můžeme představit jako promazávací olej. Nedostatečnost jinu ledvin se projevuje předčasným stárnutím, vysušením a svráštěním kůže, sehnutostí a shrbeností, předčasným šedivěním či padáním vlasů, paradentózou, sníženou sexuální výkonností či zpomalenou a zastřenou myslí.

V případě, že je slezina zdravá a silná, tak produkuje nadbytek energie čchi a krve, který se v noci, v době regenerace těla, přeměňuje na esenci ukládající se v ledvinách. Při slabé slezině a nedostatku jinu v ledvinách je proto třeba nejdříve zajistit správné fungování tzv. středního ohniště, tedy sleziny a žaludku, a proto je i terapie nedostatečnosti ledvin založená současně i na terapii sleziny.

Doporučené potraviny: Kromě klasických stravovacích doporučení pro slezinu, tj. teplé, snadno stravitelné polévky, dušená jídla, vařená zelenina a obiloviny, by tito lidé měli jíst i trochu více masa a živočišných bílkovin. Z masa je nejvhodnější maso ze zvěřiny, vnitřnosti, ryby a mořské plody jako například mušle či ústřice, ale vždy jen s mírou, aby díky jejich zvlhčujícímu charakteru nedošlo k podpoře tvorby hlenu.
Jarní zeleninková polévka

Jarní zeleninková polévka

Dušená mrkvička s fazolkami, vařeným masem z vepřového kolene a knedlíkem z ovesných vloček

Dušená mrkvička s fazolkami, vařeným masem z vepřového kolene a knedlíkem z ovesných vloček

Zvěřina

Zvěřina

Mušle

Mušle


Zdánlivým paradoxem je situace, kdy člověk může mít nedostatečnost jin ledvin a zároveň i nadbytek vlhka a hlenu, když obojí patří k jin? Je to proto, že jin ledvin je ta správná a čistá energie (olej v motoru), kdežto vlhko a hlen je škodlivá a nečistá energie (kalné bahno v motoru). Proto se vždy nejprve doporučuje základní dieta na posílení sleziny a žaludku (viz 2. Nedostatečnost sleziny se stagnací vlhka).

Pokud se jedná o prostý nedostatek jinu bez stagnujícího vlhka a hlenu, doporučuje se více pšenice a ovsa, které jsou zvlhčující, tzv. „rodí“ tekutiny a vyživují jin.

Nedoporučené potraviny: Jídla, která vysušují a zahřívají jako kupř. ostrá, pálivá, kořeněná, ale i grilovaná a smažená jídla, alkohol, černá káva, různá stimulancia a energetické drinky, bílý cukr a sladkosti. Obecně není vhodné pro tento stav jíst hodně a pozdě večer!


Příklady bylinných směsí:
Svěžest podvečerní pagody (185)
Hbitost lučního štírka (186)
Lesk nefritového šperku (182)
Sladké plody z Yunnanu (190)
Královská houba Yunzhi (199)

ZHI BAI DI HUANG WAN | Svěžest podvečerní pagody 185

ZHI BAI DI HUANG WAN | Svěžest podvečerní pagody 185

MAI WEI DI HUANG WAN | Hbitost lučního štírka 186

MAI WEI DI HUANG WAN | Hbitost lučního štírka 186

QI JU DI HUANG WAN | Lesk nefritového šperku 182

QI JU DI HUANG WAN | Lesk nefritového šperku 182

YU QUAN WAN | Sladké plody Yunnanu 190

YU QUAN WAN | Sladké plody Yunnanu 190

cz
Nedostatečnost jin ledvin (SHEN YIN XU)
Nedostatečnost jin ledvin (SHEN YIN XU)