MUDr. Petra Uríková: Zavařené okurky

Povaha až teplá, chuť sladká, kyselá, slaná, vztah hlavně k okruhu Země a Dřeva ( SP dráha sleziny,  ST dráha žaludku,  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku), ale vzhledem k tomu, že jsou obsaženy téměř všechny chutě, ovlivňuje více orgánů.

Rozdílná povaha, účinek i chutě jsou dány tím, že k okurkám přidáme lák, který obsahuje převážně zahřívající ingredience. Lihový ocet je výrazně teplý (teplý, Dřevo), koření (hořčičné semínko, skořice, nové koření, pepř, bobkový list, kopr) i křen jsou výrazně teplé (teplý, Kov), sladká chuť mírně zahřívá a sůl je v čínské medicíně považována za chladnou, tak pokud by byl lák více slaný, může být povaha celkově neutrální.

Zavařené okurky budou vhodné na podzim a v zimě, protože nás mírně zahřejí. Syrové v tuto dobu vhodné nejsou, ty by nás příliš ochlazovaly. Zavařené okurky také mohou pomoct lépe strávit těžší jídla, protože obsahují i chuť koření, které pomáhá k trávení a také ocet, který pomáhá rozhánět stagnující čchi a krev.

Další odkazy
Okurka, Okurka syrová, Okurkový salát, Okurka kvašená

Zdroj: Okurky jako lék?

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Okurka zavařená
Okurka zavařená