MUDr. Petr Hoffmann: Meruňka

Charakteristika dle TCM
Silně
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Vylučuje hlen TAN

Středně
Posiluje nedostatečný jin YIN XU
Upravuje stolici při zácpě

Povaha: Zahřívající

Chuť: Sladká, Kyselá

Element: ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny, DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku

Upozornění: Neužívat při průjmu a horku v krvi RE XUE. Při těhotenství by se nemělo konzumovat nadměrné množství. Sířené plody mohou způsobit nebo zhoršit atopický ekzém. Jádra obsahují látku amygdalin, proto se smějí používat jen krátkodobě.

Vhodné např. u směsí:
SUI HUA MU JING WAN | Probuzení šípkové princezny 050

SUI HUA MU JING WAN | Probuzení šípkové princezny 050

TAO HONG SI WU WAN | Jemnost nebeské víly 052

TAO HONG SI WU WAN | Jemnost nebeské víly 052

WEN JING WAN | Závěje plné naděje 053

WEN JING WAN | Závěje plné naděje 053

DANG GUI SHAO YAO WAN | Růst hory Tchaj 056

DANG GUI SHAO YAO WAN | Růst hory Tchaj 056

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

YI GAN WAN | Vidina pokojného odpočinku 066

YI GAN WAN | Vidina pokojného odpočinku 066

NU KE BA ZHEN WAN | Náramek osmi perel 191

NU KE BA ZHEN WAN | Náramek osmi perel 191

GUI PI WAN | Harmonie z broskvového háje 192

GUI PI WAN | Harmonie z broskvového háje 192

GANODERMA LUCIDUM WAN | Lingzhi kořen života 200

GANODERMA LUCIDUM WAN | Lingzhi kořen života 200

cz
Meruňky
Meruňky
LucieF: Meruňky

Meruňky obsahují vysoké množství mědi a kobaltu, a proto jsou využívány k léčbě chudokrevnosti.
Konzumací meruněk dochází ke zvlhčování plic a zvýšení hladiny jinových tekutin. Užívají se při suchu v krku, žízni, astmatu a dalších problémech s plícemi spojenými s nedostatkem tekutin.

Zdroj: Paul Pitchford: Přírodní stravou ke zdraví
cz
Meruňky
Meruňky
MUDr. Petra Uríková: Meruňky

Tentokrát z Rajhradu a ne ze zahrádky. Tam nám dozrála jen jedna, ale na to že byl stromeček na jaře zasazený, je to úspěch. Z Rajhradu jsme měli jedny z prvních, na jižní Moravě už jsou myslím zralé tak měsíc, ale kromě podnebí záleží hodně i na odrůdě.

Meruňky z hlediska čínské medicíny:
- jsou neutrální nebo lehce teplé - když je sníte zasyrova, nezmění vaši pocitovou teplotu nebo vás mohou lehce zahřát
- mají sladkou a kyselkavou chuť - patří k prvkům Země a Dřevo
- prospívají Žaludku a Plicím
- podporují tvorbu tělesných tekutin, zvlhčují Plíce, zahánějí žízeň a ulevují od kašle
- mohou pomoct při suchém kašli, suchosti v krku nebo kašli s malým množstvím hustých hlenů - v tomto případě se doporučují syrové nebo ve formě sirupu s medem.



Poznámky pod čarou:
- meruňková marmeláda a kompot jsou klasika, přijdou vždycky vhod, i když kompot může pro někoho dost kyselý a způsobit třeba i pálení žáhy
- marmeládu dělám 500g cukru na 1kg ovoce a 7g citrusového pektinu, možná by být ani nemusel - záleží, jak máte zralé meruňky a jak odpaříte
- do kompotu dávám trošku soli a pokud ho nechcete mít moc kyselý, jsou lepší 2 lžíce cukru - u ostatního ovoce dávám vždy jen jednu - zaleju kohoutkovou vodou a zavařím
- část meruněk dávám vždy do mrazáku, na jaře přijdou vhod - na jaře přirozeně přichází chuť na kyselkavé potraviny a celozrnné knedlíky s meruňkami nebo buchta s meruňkami jsou vítány (kyselá chuť patří k prvku Dřevo, který vládne jaru)

- pozor u ekzematiků - meruňky sice chutnají sladce, ale mají v sobě dost kyselosti - ta často dráždí u těch, kteří mají citlivější kůži, takže meruňky mohou zhoršit ekzém podobně jako jahody nebo rybíz.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Meruňky
Meruňky
cz
Meruňky
Meruňky