Cukety sklízím už asi 3 týdny. Ostatní plody naší zahrady celkem stíhám zpracovávat, ale nestíhám o nich psát. Cukety v sezóně rostou tak rychle, že ty všechny ani zužitkovat nestačím. Používám je teprve pár let, ale už bych se bez nich těžko obešla. Kromě jiného jsou pro mě základem všech omáček.
Poznámky pod čarou: - ještě před pár lety jsem znala cuketu jen jako cuketovou buchtu - občas ještě taky udělám, pak jsem znalosti rozšířila o cuketové bramboráky - tenkrát dobré, dnes už se bez nich obejdu a podušené kostičky brambor a cukety na cibulce a česneku na olivovém oleji - s uvařeným vajíčkem je to dobrá a rychlá večeře - grilování se bez grilované cukety už dlouho neobejde - po vzoru známých cuketu nakrájím na kolečka, osolím, opepřím, pokapu olivovým olejem, smíchám s nakrájenou cibulí a před grilováním nechám chvíli odležet (díky Gábi;)) - největším cuketovým objevem ale byly omáčky - cuketa je ideální zeleninou pro odlehčení omáčky, protože má neutrální barvu i chuť a když z ní uděláte hmotu omáčky, chutná skoro stejně jako klasická mouko-smetanová, ale je mnohem lehčí a lépe stravitelná:
-- všechny bílé omáčky dělám tak, že zpěním cibulku, osolím, přidám kostičky cukety a osmahnu, pak dusím dokud nezměknou (asi 15 min, voda do výšky zeleniny v hrnci), rozmixuji, přidám trochu škrobu a mám základ omáčky - pak už jen přidám fazolky/kopr/houby/... -- používám i jako základ pro špenát, kapustu a jiná jídla běžně spojovaná moukou
- k tomuto účelu dávám kostičky i do mrazáku, ať mám základ na omáčky i na zimu a zpracuji přebytky cukety - žlutá cuketa je "masitější", udělá trochu lepší konzistenci - cuketu do omáčky loupu - dají se tak zpracovat i přerostlé cukety - z těch vezmete jen pevné části, vnitřek se semínky vykrojíte