MUDr. Petr Hoffmann: Hruška

Charakteristika dle TCM
Silně
Ochlazuje horko RE XU z nedostatečnosti jin YIN XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XU

Středně
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Upravuje stolici
Vylučuje hlen TAN
Vylučuje horký hlen TAN RE

Slabě
Odvádí vlhko SHI
Odvádí vlhko SHI močením

Povaha: Ochlazující

Chuť: Sladká, Kyselá

Element: DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku, ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny

Upozornění: Neužívat při chladu ve slezině a v žaludku PI HAN XU/WEI HAN XU s průjmem a při kašli z chladu v plicích FEI HAN. Sířené sušené ovoce může vyvolat nebo zhoršovat ekzém,

Vhodné např. u směsí:
YI GUAN JIAN WAN | Rozpletení zamotaného klubíčka 068

YI GUAN JIAN WAN | Rozpletení zamotaného klubíčka 068

ZHI BAI DI HUANG WAN | Svěžest podvečerní pagody 185

ZHI BAI DI HUANG WAN | Svěžest podvečerní pagody 185

cz
Hruška
Hruška
MUDr. Petra Uríková: Hrušky

Letos jeden z nejobsypanějších stromů naší zahrady. Tedy byl, teď už tam zůstalo jen pár hruštiček, které nechávám pořádně dozrát na přesnídávku. Hrušky většinou bývají k dispozici od srpna do září, možná října, záleží na odrůdě.

Hrušky z hlediska tradiční čínské medicíny:
- jsou osvěžujícíchladné
- mají sladkou chuť
- prospívají Žaludku a Plicím
- pročišťují horkost, zvlhčují sucho, pomáhají vytvářet tělesné tekutiny
- mohou pomáhat při bolestech v krku, suchu v ústech, zácpě
- při nachlazení s hustým žlutým hlenem mohou pomoct uvolnit hleny v kombinaci s citronovou šťávou



Poznámky pod čarou:
- u nás je nejoblíbenější hruškový kompot s plátky citronu - hrušky vykrájím, oloupu, naložím do sklenice s třemi plátky citronu, přidám lžíci cukru, vodu a klasicky ovařím - hrušky se ochutí citronovou kůrou a zůstanou krásně světlé
- oblíbená je také hrušková přesnídávka
- nejvíc ale letos padlo do bečky - to není v mé režii, ale aby byla hruškovice dobrá, je žeprý nutné brát hrušky rovnou ze stromu, nesbírat ty spadlé na zem (mohou způsobit pachuť, tím, že začínají hnít), nadrtit hrušky (u nás prošly odšťavňovačem) a trochu dosladit - a kvas má být hotový už za 2-3 týdny

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Hrušky
Hrušky
cz
Hrušky
Hrušky