Ilona Stursová: Bramborový závin plněný špenátem

500 g brambor
3 vejce
100 g pšeničné krupice
máslo
bramborový škrob
350 g listového špenátu
1 cibule
česnek
olej
sůl
kmín
pepř

Špenátové listy omyjeme a spaříme vroucí vodou, trochu překrájíme a krátce podusíme na zpěněné cibuli s drobně posekaným česnekem a drceným kmínem, osolíme a opepříme. Uvařené, oloupané , vychladlé  brambory nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim dvě vejce, škrobovou moučku, krupici a sůl. Vypracujeme těsto, do kterého ke konci hnětení zapracujeme rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto hned roztlačíme nebo rozválíme na potravinářskou fólii do stejnoměrné vrstvy. Na plát pečlivě rozprostřeme prochladlý špenát a poté za pomoci potravinářské fólie těsto zavineme.

Bramborový závin se špenátem přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna, při teplotě cca 130 stupňů, pečeme  asi 30 minut.(záleží na velikosti:))Ke konci pečení případně lehce zvýšíme teplotu.

Podáváme jako přílohu nebo doplněný zeleninou jako hlavní pokrm.