MUDr. Petra Uríková: Pohankovo-dýňové rohlíčky

Moje nejoblibenejsi;). Bezlepkové, mohou byt i bezmléčné nebo bezvaječné.

Budete potřebovat: 250g hladké pohankové mouky, 170g másla, 1 vanilkový cukr, 100g (mouckoveho) třtinového cukru, 120g rozmixovaných dýňovych seminek, 1 žloutek nebo pár lžic mléka.

Postup: Rozmixujete dýňové semínka společne s hrubym třtinový cukrem (pokud neseženete moučkový), nasypete na vál, přidáte mouku, změklé máslo a žloutek nebo mléko. Zpracujete v tužší těsto a necháte odležet. Já radši nechávám v pokojové teplotě než v ledničce, lépe se mi pak zpracovává. Po pár hodinách vyválíte z těsta větší váleček a ukrajujete kousky, ze kterých tvarujete rohlíčky. Těsto je bezlepkové, takže nedrží tak pohromade a rohlíčky do tvaru spíše vymačkáte než vyválíte. Dá to trochu více práce, ale stoji za to;).

Z hlediska západní medicíny pohanka obsahuje rutin, který prospívá cévám, je také zdrojem většiny aminokyselin a vlákniny. Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem zinku, vapniku, omega 3 mastných kyselin a vitamínů A,E,D,B.

Z hlediska čínské medicíny potěšíte Slezinu.
Editoval purikova (18.12. 2016 10:03)

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Pohankovo-dýňové rohlíčky
Pohankovo-dýňové rohlíčky