MUDr. Petra Uríková: Falafel

Cizrnové karbanátky s typickou chutí římského kmínu. Můžete si je dát ve stánku rychlého občerstvení nebo také udělat doma. Není to nic složitého. Ale jsou smažené, tak ne moc často. Já je vždy kompenzují zeleninovým salátem - zelným, mrkvičkou nebo z červené řepy.
Výborné jídlo na zimu nebo v kombinaci se syrovým salátem z naší zeleniny na přechod zima/jaro.

Cizrna, sůl pro Ledviny.
Cibule, česnek, chilli pro Plíce.
Petrželová nať pro Játra.
Pohanková mouka, římský kmín pro Slezinu.

Smažené neprospěje Slezině, tak je dobré na ni myslet v dalších jídlech daného dne.


Falafel je čistě vegetariánský pokrm pocházející z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu, Izraeli, ale rozšířil se po všech kontinentech.

Jedná se o smažené kuličky z bobů (Egypt) nebo z cizrny. Servíruje se na talíři nebo v chlebu typu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou (tahini), zeleninou apod. Je bohatý na proteiny a vitamíny.
Příspěvek byl doplněn citací z Wikipedie

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Falafel
Falafel
Helena: Paní doktorko a recept ? Prosím, byl by receptík, vypadají úžasně. Já už je dělala, ale výsledek byl katastrofální. To Vaše nemá chybu. Děkuji a pěkný den.
MUDr. Petra Uríková: Dělám vše od oka, takže přesné množství neřeknu, ale dělají se takto:

asi 2 hrnky cizrny máčím ve vodě 12h (aspoň od rána k večeři nebo ještě lépe už přes noc)
namočenou neuvařenou! cizrnu pak rozmixuji v mixéru společně s nahrubo nasekanou cibulí (1-2 podle velikosti)
tuto hmotu pak vysypu do misky a dochutím nasekanou petrželkou, nahrubo nasekaným česnekem, solí a chilli a tvaruji kuličky nebo válečky - hmotu je potřeba rukou namačkat do těchto tvarů, pokud nedrží, přidávám trochu cizrnové mouky na spojení, ale jen kolik je nutné, tak 2-3 lžíce (dříve jsem používala pohankovou, nyní spíše cizrnovou)
tyto kuličky poté smažím ve velké vrstvě oleje (je třeba tak 3 cm oleje) - když dáte kuličku do oleje, trochu se rozpadá, ale jakmile se z jedné strany osmaží, udělá se kůrka, která drží tvar a můžete kuličku otočit a smažit z druhé strany
pak nechávám okapat na papírovém ubrousku

Nejlepší jsou čerstvé, teplé, protože mají křupavou kůrku a vevnitř jsou krásně měkké. Když zchládnou, jsou už tužší.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com