MUDr. Petra Uríková: Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
"Nejodlehčenější" letní varianta. Místo běžného těsta na tento koláč použijeme kaši z jáhel nebo polentu. Obiloviny vaříme v 3-4x větším množství vody do změknutí a zhoustnutí. Když je voda téměř vyvařená, zbytek ještě z kaše vymícháme a ochutíme kaši medem. Můžeme přidat i kokos nebo v chladnějším dni skořici. Vymažeme plech nebo zapékací mísu a kaši na dno rovnoměrně rozprostřeme a poklademe ovocem. Když bude teplo, použijete čerstvé jahody, rybíz, maliny, višně nebo cokoli budete mít po ruce. Když bude chladněji, můžete použít třeba hruškový kompot jako já. Pro bezlepkovou variantu můžete ovoce překrýt vaječným sněhem. Pro lepkovou variantu můžete nahoru použít špaldovou posýpku. Koláč zapečeme v troubě.
Pokud použijete polentu a kyselé ovoce, bude koláč obzvlášť osvěžující a můžete jej chladný použít pro osvěžení místo zmrzliny.
Polenta, jáhly, skořice, pečené ovoce, vaječný sníh, med pro Slezinu.
Kyselé ovoce pro Játra a pro ochlazení.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
cz
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
cz
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč
Letní bezlepkový a bezmléčný ovocný koláč