MUDr. Petra Uríková: Houbová omáčka zahuštěná cuketou

Houbaři se konečně dočkali plných košíků a ty je třeba zpracovat. Tady ve formě houbové omáčky, ale bez mléka a mouky. A přes to, že vypadá i chutná jako klasická houbová omáčka, je mnohem lehčí a lépe stravitelná. Základ tvoří cuketa osmahlá a podušená na osolené cibulce, pak už stačí jen přidat trochu hub, rozmixovat a přidat další podušené houby, aby byly v omáčce vidět. Omáčka je hladká a kdybyste to nevěděli, ani by Vás nenapadlo, že je "cuketová". Pro zjemnění přidávám trošku zakysané smetany, ale omáčka by se klidně obešla i bez ní. Pro výraznější chuť je možné udělat ji z vývaru.

Houby, vařené vejce, brambor, cibulka, masový vývar, cuketa pro Slezinu.
Zakysaná smetana pro Játra.
Sůl pro Ledviny.
Pepř pro Plíce.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Houbová omáčka zahuštěná cuketou
Houbová omáčka zahuštěná cuketou