Vlasta Šuchová: Čínský název: Dang gui, Danggui 当归 (tang-kuej), Gangui, Maweigui, Qingui
Botanický název: Angelica sinensis
Český název: Děhel čínský
Latinský název užívané části: Angelica sinensis radix
Český název užívané části: kořen děhele čínského

Další názvy: Angelica polymorpha , Angelica gigant aj.

Podle tradiční čínské medicíny je povaha teplá – silně teplá, slabá, netoxická, jang a mírná jin v jangu. Tropismus ke dráze jater, srdce a sleziny. Chuť sladká, štiplavá – hořká a lehká.

Účinky TČM charakterizuje takto:
1. Doplňuje krev – v indikaci – syndrom prázdnoty krve, kdy Danggui je základním léčivem pro doplňování krve a tudíž i pro různé poruchy vyplývající z prázdnoty krve.

2. Oživuje krev a harmonizuje menstruaci – indikace – poruchy menstruace, výtoky, poruchy během těhotenství a po porodu, vředy, zduřeniny a kožní nemoci

3. Zastavuje bolesti – indikace – bolesti ze stagnací nebo nedostatečné výživy

4. Svlažuje střeva  - indikace – zácpa ze suchosti ve střevech

KontraindikacePrůjem, řídká stolice, nechutenství ze slabosti sleziny. Opatrnost je nutná při vlhké horkosti ve středním zářiči, horkosti plic z prázdnoty jin, vlhké horkosti s prázdnotou ledvin, nedostatečností jin žaludku a hlenovém ohni s jaterním jangem.
Dle západní medicínyprotizánětlivý účinek. Pomáhá při poruchách srážlivosti a zlepšuje funkci krevních destiček aj.

Zdroj:
1. Farmakologie klasické čínské medicíny, Vladimír Ando
2. Chu chong xiong - Illustriertes Kompendium der Materia medica
cz
Děhel čínský
Děhel čínský
Miloš Vymazal: Dang gui 当归  - Angelica sinensis, Radix

Recept:
30g nakrájeného/ 1/2l vodky (14 dní louhovat, zcedit)
- při nedostatku krve
- při chladu
Ale nejlepší je v portském, které také doplňuje krev. (To jsme ho pak nechali tři týdny naložené). Cena v českých (česko-čínských) bylinkárnách za 100g je kolem 100Kč děhelu (anděliky). Je hlavně výborný pro ženy. Podle TČM jsou ženy z KRVE (jin) a muži z ČCHI (jang). Jinak se dá objednat již nakrájený. Doma jsme měli vždy celý a ten, když jsme ho umyli, tak zvlhčením změknul a dal se nakrájet. (Pak mám pocit, že po zvlhčení to, co se nenaloží, tak ztvrdne ještě víc)

Zdroj: Petr Novák

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com