Michaela Klimešová: Čínský název: 麦芽 Mai ya
Botanický název: Hordeum vulgare
Latinský název užívané části: Fructus Germinatus Hordei Vulgaris
Český název: Ječmen setý
Český název užívané části: zrno
Anglický název: Barley Sprout, Malt

Rozpouští stagnaci potravin, podporuje trávení a posiluje střední ohřívač, zabraňuje kojení a reguluje jaterní čchi.

Wu Wei (chuť): sladká
Si Qi (povaha): neutrální
Gui Jing (tropismus):  LR dráha jater,  SP dráha sleziny,  ST dráha žaludku

Indikace:
Posiluje slezinu a žaludek, aby zlepšil jejich funkce transformace a transportu. Je zvláště účinný pro podporu trávení škrobů, jako rýže, nudle, pšenice, sladké brambory a brambory.
Poruchy trávení a stagnace potravin
- použití s Shan Zha, Shen Qu a Ji Nei Jin
Velké dávky Mai Ya tlumí laktaci, zatímco malá dávka může laktaci podporovat.
K utlumení nebo ukončení laktace
- užívejte denně 30 až 60 gramů čerstvého nebo na sucho opraženého Mai Ya
Stagnace jaterní čchi
- Mai Ya vstupuje do dráhy jater, aby podpořila plynulý tok jaterní čchi a zmírnila stagnaci jaterní čchi. Léčí stav jater, který napadá slezinu a žaludek, což způsobuje pocity rozpínání a útlaku v oblasti hypochondria a oblastech epigastria, rozpínání na prsou, bolest a ztráta chuti k jídlu.

Kontraindikace:
- opatrně u pacientů, kteří nemají stagnaci jídla
- dlouhodobé užívání může zranit čchi
- u kojících matek, kteří chtějí nadále kojit své děti, mohou velké dávky zastavit laktaci

Dávkování a způsob užití:
- 10-15 gramů, lze užít dávku 30-120 gramů
-  užívá se ve formě odvaru, pilulkách nebo prášku
- větší dávka se užívá k zastavení laktace
cz
Čínské byliny (Mai ya)
Čínské byliny (Mai ya)