MUDr. Petra Uríková: Okurka kvašená – „kvašák

Povaha osvěžujícíchladná, chuť kyselá, slaná, vztah hlavně k okruhu Dřeva a Vody ( LR dráha jater,  GB dráha žlučníku,  KI dráha ledvin,  BL dráha močového měchýře)

Okurky jsou naloženy ve slaném nálevu (chladný, Voda) a postupně mléčným kvašením získají kyselkavou chuť (osvěžující Dřevo). Budou nás tedy ochlazovat a doplňovat jin Jater a Ledvin.

Kyselá chuť nás osvěžuje, stahuje čchi dovnitř, omezuje pocení, podporuje tvorbu tekutin a ochlazuje „horké“ povahy, které mají tendenci lehko vybuchovat. Takže nás může pomoct zklidňovat. Slaná chuť v rozumném množství podporuje Ledviny, pomáhá k vylučování moči a stolice a rozpouští shluky, může tedy pomoct například při zácpě. Ale pozor, když to se slanou přeženete, může působit opačně – odvodňovat tělo, poškozovat tekutiny, krev a tím mimo jiné působit hypertenzi, zhoršovat mentální výkon a schopnost pružně reagovat. Pokud by tedy kvašáky byly moc slané, užívejte si je jen po malých dávkách.

Další odkazy
Okurka, Okurka syrová, Okurkový salát, Okurka zavařená

Zdroj: Okurky jako lék?

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Okurka kvašená
Okurka kvašená