MUDr. Petra Uríková: Salát z okurek

Povaha osvěžující, chuť sladká, kyselá, slaná, pikantní, vztah téměř ke všem orgánům vzhledem k množství obsažených chutí, zejména okruhy Země, Dřevo a Kov.

Okurkový salát nemá tak chladnou povahu jako samotné okurky, protože obsahuje i zahřívající ingredienceocet, pepř, cibuli, cukr. Vinný ocet je méně zahřívající než klasický lihový ocet.

Okurkový salát můžete použít na osvěžení a může být vhodný i pro ty, po které mají samotné okurky příliš studenou povahu – například bolesti žaludku z chladu nebo častý průjem či řídká stolice. V tomto případě byste ovšem neměli jíst okurkový salát vychlazený, měl by mít pokojovou teplotu. Díky obsahu octa a koření může také pomoct k lepší stravitelnosti těžších jídel, stejně jako zavařené okurky – ty jsou ale ještě teplejší.

Další odkazy
Okurka, Okurka syrová, Zavařené okurky, Okurka kvašená

Zdroj: Okurky jako lék?

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Okurkový salát
Okurkový salát