MUDr. Petr Hoffmann: Máta

Charakteristika dle TCM
Silně
Vylučuje napadení zevním horkým větrem FENG RE

Středně
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI

Slabě
Ochlazuje horko RE a oheň HUO

Povaha: Studená

Chuť: Ostrá

Element: KOV  LU dráha plic,  LI dráha tlustého střeva, ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny, DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku

Upozornění: Pozor při zánětech žlučových cest a jater. Neužívat při kojení.

Vhodné např. u směsí:
YIN QIAO JIE DU WAN | Chlad ranní mlhy 002

YIN QIAO JIE DU WAN | Chlad ranní mlhy 002

SANG JU YIN WAN | Křehkost svinutého lístku 003

SANG JU YIN WAN | Křehkost svinutého lístku 003

BI MIN GAN WAN | Vyvanutí dračí jeskyně 007

BI MIN GAN WAN | Vyvanutí dračí jeskyně 007

DING CHUAN WAN | Ozvěny himálájského hromu 032

DING CHUAN WAN | Ozvěny himálájského hromu 032

QING ZAO JIU FEI WAN | Svlažení vyprahlé stepi 033

QING ZAO JIU FEI WAN | Svlažení vyprahlé stepi 033

BO HE CHA | Nápoj stříbrného větru 844

BO HE CHA | Nápoj stříbrného větru 844

cz
Máta
Máta
MUDr. Petra Uríková: Máta

Bylinka, která roste od jara až do podzimu. Většinou se množí jako plevel, letos ji ale kvůli suchu skoro stříhat nemusím. Pokud vám přerůstá, nevyhazujte ji do kompostu, ale udělejte třeba citronovo-mátový sirup. Nám se vloni velmi osvědčil nejen na limonády, ale i na výrobu "radlera".

Máta z hlediska čínské medicíny:
- je osvěžující - když si dáte lístečky máty do vody, která bude mít pokojovou teplotu, pěkně Vás ochladí a osvěží
- má pikantní a lehce nasládlou chuť - díky pikantní chuti se přiřazuje k elementu Kov
- ochlazuje horko, uvolňuje hlen



Poznámky pod čarou:
- Citronovo-mátový sirup: Nakrájíte mátu, plátky citronu a vrstvíte do větší nádoby (já jsem použila malý košík máty a 4 velké citrony), zalijete vodou tak, aby bylo vše ponořeno a necháte den odležet v pokojové teplotě. Je vhodné nádobu přikrýt, aby vrchní vrstva neměnila barvu. Další den tekutinu slijete přes sítko do většího hrnce a zvážíte. Na 1kg=1l tekutiny dáte 1kg cukru, lépe třtinového, a zahříváte, dokud nezačne sirup jemně probublávat. Pak jej nalijete horký do připravených lahví a obrátíte dnem vzhůru, aby chytlo víčko. (Já dávám do šroubovacích zavařovaček - lépe se umývají, skladují, víčko vždycky chytne. Skleničky si položím na plech a mohu nalévat, aniž by praskly. Není pak ani pokapaná linka od sirupu;).)
- Šťávu si ale udělejte z vody, která má pokojovou teplotu - nezachladíte a neoslabíte si tak Slezinu a Ledviny a zároveň se díky mátě krásně ochladíte.
- Pro osvěžení také můžete zkusit zalít sirup pivem (alko nebo nealko), uděláte si tak domácího radlera (bez glukozo-fruktozových sirupů, konzervantů a barviv) . Ale s množstvím byste to neměli přehánět, příliš studeného pití tělu nevyhovuje.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Máta
Máta
cz
Máta
Máta