MUDr. Petr Hoffmann: Cuketa

Charakteristika dle TCM

Silně
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Vylučuje vlhko a horko SHI/RE

Středně
Odvádí vlhko SHI močením
Upravuje stolici
Vylučuje horký hlen TAN RE

Slabě
Vylučuje hlen TAN

Povaha: Ochlazující

Chuť: Sladká, Hořká

Element: DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku

Vhodné např. u směsí:
HUANG QIN WAN | Zrození Fénixe 009

HUANG QIN WAN | Zrození Fénixe 009

HUANG LIAN JIE DU WAN | Stín brokátového závoje - 012

HUANG LIAN JIE DU WAN | Stín brokátového závoje - 012

LONG DAN XIE GAN WAN | Pilulka hořce 014

LONG DAN XIE GAN WAN | Pilulka hořce 014

BAI TOU WEN WAN | Trůn císařské milosti 017

BAI TOU WEN WAN | Trůn císařské milosti 017

GAN/DAN SHI/RE WAN mod. | Svléknutí hadí kůže 019

GAN/DAN SHI/RE WAN mod. | Svléknutí hadí kůže 019

LI DAN WAN | Kameny z údolí Šaolin 020

LI DAN WAN | Kameny z údolí Šaolin 020

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

PI PA QING FEI YIN WAN | Ukotvení horkovzdušného balónu 030

PI PA QING FEI YIN WAN | Ukotvení horkovzdušného balónu 030

ZHI DAI WAN | Údolí oblaků a deště 057

ZHI DAI WAN | Údolí oblaků a deště 057

JIE BAI WAN | Posílení říše středu 079

JIE BAI WAN | Posílení říše středu 079

BA ZHENG WAN | Projasnění temné tůňky 102

BA ZHENG WAN | Projasnění temné tůňky 102

QIAN LIE SHU LE WAN | Vodopád z modré laguny 108

QIAN LIE SHU LE WAN | Vodopád z modré laguny 108

BEI XIE SHEN SHI WAN | Zastavení toku Žluté řeky 111

BEI XIE SHEN SHI WAN | Zastavení toku Žluté řeky 111

CHU SHI WEI LING JIA JIAN WAN | Vánek hedvábného vějíře 113

CHU SHI WEI LING JIA JIAN WAN | Vánek hedvábného vějíře 113

XUAN BI WAN | Ochlazení žhavé lávy 202

XUAN BI WAN | Ochlazení žhavé lávy 202

JIAO GU LAN CHA | Nápoj pěti hvězd z Gynostemmy pětilisté 850

JIAO GU LAN CHA | Nápoj pěti hvězd z Gynostemmy pětilisté 850

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900

cz
Cuketa
Cuketa
MUDr. Petra Uríková: Cuketa

Cukety sklízím už asi 3 týdny. Ostatní plody naší zahrady celkem stíhám zpracovávat, ale nestíhám o nich psát. Cukety v sezóně rostou tak rychle, že ty všechny ani zužitkovat nestačím. Používám je teprve pár let, ale už bych se bez nich těžko obešla. Kromě jiného jsou pro mě základem všech omáček.

Cuketa z hlediska čínské medicíny:
- je osvěžující - pokud byste ji jedli syrovou, osvěží vás, většinou se ale používá tepelně upravená a jako taková má povahu aspoň neutrální - dle tepelné úpravy a koření
- má sladkou chuť
- má vztah k elementu Země - zejména k Žaludku
- vařená a dušená pomáhá pročišťovat horko a rodí tekutiny - je dobrá při stavech nedostatku jinu (suchost kůže a sliznic, nervozita, návaly horka, pocit horka na dlaních, šlapkách, případně i v obličeji, aj.)



Poznámky pod čarou:
- ještě před pár lety jsem znala cuketu jen jako cuketovou buchtu - občas ještě taky udělám, pak jsem znalosti rozšířila o cuketové bramboráky - tenkrát dobré, dnes už se bez nich obejdu a podušené kostičky brambor a cukety na cibulce a česneku na olivovém oleji - s uvařeným vajíčkem je to dobrá a rychlá večeře
- grilování se bez grilované cukety už dlouho neobejde - po vzoru známých cuketu nakrájím na kolečka, osolím, opepřím, pokapu olivovým olejem, smíchám s nakrájenou cibulí a před grilováním nechám chvíli odležet (díky Gábi;))
- největším cuketovým objevem ale byly omáčky - cuketa je ideální zeleninou pro odlehčení omáčky, protože má neutrální barvu i chuť a když z ní uděláte hmotu omáčky, chutná skoro stejně jako klasická mouko-smetanová, ale je mnohem lehčí a lépe stravitelná:

-- všechny bílé omáčky dělám tak, že zpěním cibulku, osolím, přidám kostičky cukety a osmahnu, pak dusím dokud nezměknou (asi 15 min, voda do výšky zeleniny v hrnci), rozmixuji, přidám trochu škrobu a mám základ omáčky - pak už jen přidám fazolky/kopr/houby/...
-- používám i jako základ pro špenát, kapustu a jiná jídla běžně spojovaná moukou

- k tomuto účelu dávám kostičky i do mrazáku, ať mám základ na omáčky i na zimu a zpracuji přebytky cukety
- žlutá cuketa je "masitější", udělá trochu lepší konzistenci
- cuketu do omáčky loupu
- dají se tak zpracovat i přerostlé cukety - z těch vezmete jen pevné části, vnitřek se semínky vykrojíte

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Cuketa
Cuketa
cz
Cuketa
Cuketa