MUDr. Petr Hoffmann: Kapusta

Charakteristika dle TCM
Silně
Posiluje nedostatečnou krev XUE XU
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI

Středně
Odvádí vlhko SHI
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Vylučuje vlhko a horko SHI/RE

Povaha: Zahřívající

Chuť: Sladká Ostrá

Element: ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny

Upozornění: Neužívat při nedostatku čchi sleziny PI QI XU.

Vhodné např. u směsí:
XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

cz
Kapusta
Kapusta
MUDr. Petra Uríková: Kapusta
Začíná touto dobou, ale většinou se dá sklízet během celého léta - pokud nepopraská a neshnije. Ale není špatné odřezat hlávku, nechat spodní listy a z těch pak vyrůstají nové drobné listy nebo hlávky, které se dají používat dál.

Kapusta z hlediska čínské medicíny:
- je neutrální - sama o sobě vás nezahřeje ani neochladí (pokud si ji ale dáte klasicky s česnekem a pepřem, zahřívací už bude díky použitému koření)
- má sladkou chuť
- vyhovuje Slezině a Žaludku, harmonizuje je, může pomoct například při nechutenství



Poznámky pod čarou:
- někdy kapustu vařím klasicky, po česku - nakrájím nadrobno a podusím s česnekem, solí apepřem, nerada zahušťuji moukou, tak buď do kapusty nastrouhámbrambor nebo nechám vodu hodně odpařit a zahustím trochou škrobu - díky koření je toto jídlo zahřívací, je tedy vhodnější spíš v chladnějším počasí
- v teplejším počasí ale kapustu raději použiji do chorvatské přílohy - blitvy - myslím, že originál používají mangold, já používám cokoli zeleného co mám k dispozici - nejčastěji mangold nebo kapustu - dám vařit brambory, ke konci vaření přidám zelené listy a nechám je povařit společně s bramborami, vodu sleju, brambory a listy osolím, opepřím, hodně zakapu olivovým olejem a citronem nebo vinným octem a vše zamíchám dohromady - v létě má oblíbená bramborová příloha, lehčí, než samotné brambory a díky citronu lehce osvěžující

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Kapusta
Kapusta