MUDr. Petra Uríková: Višně

Višně obvykle zpracovávám v červenci. Letos jsem višňovou marmeládu dělala týden po jahodové, takže je to letos nějak postaveno na hlavu. (Že jsem v neděli zavařovala první okurky ze zahrádky už nemohu ani říct, když se tady snažím psát, kdy které potraviny obvykle rostou:) .)

Višně z hlediska čínské medicíny:
- mají podobné vlastnosti jako třešně, jen jsou obvykle trochu kyselejší, takže:
- jsou teplé - lehce vás zahřejí
- mají sladkou a kyselou chuť
- mají vztah ke Slezině a Játrům
- zpevňují Slezinu, zahřívají trávicí trakt - když se jich přejíte, hrozí přehřátí a vzpoura vašich vnitřnostíwink



Poznámky pod čarou:
- višňová marmeláda je jedna z našich nej - milujeme ji v kombinaci s mákem, takže oblíbený je štrúdl s višňovou marmeládou a mákem nebo šulánky (po valašsku - jinak asi šišky) s višňovou marmeládou a mákem
- višňový kompot patří k mým osobním kompotovým favoritům
- když je plný strom, vyjde i na griotku - jedno z oblíbených zimních zahřívacích pití, které se dá použít i jako lék na chlad v trávicím traktu a údajně prospívá i při bolestech (kloubů) dolních končetin - višně dáte do 4-litrové sklenice, zasypete cukrem, zalijete nějakou pálenkou a necháte zakryté stát aspoň 4 týdny na slunci - pak přecedíte, griotku slijete do lahví a alkoholové višně necháte na zimní mlsání nebo vánoční pečení

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Višně
Višně