MUDr. Petra Uríková: Dušená mrkvička s fazolkami, vařeným masem z vepřového kolene a knedlíkem z ovesných vloček.

Klasika ze školní jídelny? Ano, ale když mléka dáte jen trošku a mouku nahradíte celozrnnou, je to chutné jídlo, které vyhovuje Slezině a tudíž i Vám. Když trvale posilujete Slezinu, přejdou Vás i chutě na sladké a i když to zní neuvěřitelně, na tabulky čokolády zapomenete.
Jedno z mála jídel, ve kterých ještě používám mléko, i když v omezené míře, tady hlavně kvůli konzistenci.

Tepelně upravená zelenina, celozrnná mouka, vařené maso, knedlík z ovesných vloček pro Slezinu.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Dušená mrkvička s fazolkami, vařeným masem z vepřového kolene a knedlíkem z ovesných vloček
Dušená mrkvička s fazolkami, vařeným masem z vepřového kolene a knedlíkem z ovesných vloček
MUDr. Petra Uríková: Recept je jednoduchý. Ovesné vločky zaleji horkou vodou a nechám třeba půl hodinky nabobtnat a schládnout. Pak k nim přidám celé vajíčko, osolím a zahustím celozrnnou moukou (momentálně nejčastěji špaldovou, ale můžete použít různé) tak, aby se z hmoty dal vytvarovat knedlík. Dělám knedlíky o průměru cca 4-5 cm a vařím v horké osolené vodě, dokud nevyplavou. Když dáte hodně mouky, bude knedlík hodně tuhý, když dáte hodně málo, může se rozpadat - musíte odhadnout konzistenci;). Ale já nikdy neodměřuji přesné množství, spíš si vyzkouším, jak má vypadat výsledná konzistence - více o tom: Dřevěná kuchařka
Hezký den a dobrou chuťwink

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com