Miloš Vymazal: Strava pro Dřevo

Potraviny vhodné pro játra: pickles (mléčným kvašením prošlá zelenina), kvašené zelí, citrony,

pšeničný bulgur, kuskus, špalda,

výhonky vojtěšky (alfaalfa), luštěnin, řeřicha, ostružiny, maliny, kyselá jablka, rybíz, angrešt, brusinky, borůvky, mandarinky, pomeranče,

čaj šípek,meduňka, ibišek, sléz, chlebový kvas, kombucha, zelený čaj kukiča, banča,

libová kachna, občas tvaroh, kysané mléko, kefír, čerstvý tvarohovitý sýr.


Zelí kyselé

Zelí kyselé

Doplnění jinu - citrón

Doplnění jinu - citrón

Bulgur s pórkem a žampiony

Bulgur s pórkem a žampiony

Kuskus

Kuskus


Zdroj: Prezentace a přednášky MUDr. Doris Danielová

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com
cz
Strava pro Dřevo
Strava pro Dřevo
cz
Strava pro Dřevo - pickles
Strava pro Dřevo - pickles
Miloš Vymazal: Strava pro Dřevo - pokračování

Výše zmíněné potraviny jsou vhodné při onemocněních jater a souvisejících tkání a taktéž se jejich zvýšená konzumace doporučuje v době Dřeva, tedy na jaře. Jelikož Dřevu přísluší barva zelená, pak v jídelníčku člověka, který potřebuje posílit a zharmonizovat funkci jater a žlučníku by měla být hojně zastoupena i zelená zelenina (řeřicha, salát polníček,ledový salát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, špenát, rozličné zelené bylinky včetně naklíčené pohanky, jakákoliv zelená listová zelenina atd.). Obzvláště dobře játrům  lahodí švestky, a to speciálně japonské švestičky zvané umeboši (umebošky), které lze sehnat v prodejnách s makrobiotickými surovinami a zdravé výživě.
Salát hlávkový

Salát hlávkový

Řeřicha

Řeřicha

Brokolice

Brokolice

Špenát

Špenát


Stav orgánů Dřeva se pozná podle vzhledu nehtů a zraku.

Zdroj: Prezentace a přednášky MUDr. Doris Danielová

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com