Miloš Vymazal: Šťáva z mrkve
Téma: Čím zapíjet léky

Její chuť je sladká, povaha vyrovnaná, tropismus má ke drahám  plic a  sleziny; účinky jsou doplňovat střed a spouštět dolů čchi (buzhong xiaqi 补中 下气), uvolnit hruď a bránici, střeva a žaludek (li xiong-ge chang-wei 利胸膈肠胃), uklidnit pět zangů (an wuzang 安 五脏), posílit slezinu (jianpi健脾).

Mrkvová šťáva celkově posiluje organizmus a obsahuje mnoho výživných látek a vitamínů, proto se mrkev nazývá i „malým ženšenem“.

Vhodné je jí zapíjet preparáty při podvyživenosti, chudokrevnosti, šerosleposti, suchu v očích, nechutenství, měknutí kostí. Pomáhá též snižovat krevní tlak a vylučovat rtuť z těla. Používá se syrová šťáva nebo odvar z uvařené mrkve.

Zdroj: Aby nám pilulky nezhořkly, Mgr. Vladimír Ando, Ph.D., Ženšen 2014/2

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com
cz
Šťáva z mrkve
Šťáva z mrkve
cz
Šťáva z mrkve
Šťáva z mrkve