Ilona Stursová: Cizrna jako příloha, nebo i hlavní jídlo smile

cibule, mrkev, zelí hlávkové, cizrna, umeocet, tamari, rýže natural, kernoto špaldové
Cizrna

Cizrna


Na sezamovém oleji orestujeme cibulku, přidáme na jemná kolečka nakrájenou mrkev, nudličky zelí a tymián. Zalijeme troškou vody z cizrny a chvilku podusíme. Mezitím rozmixujeme teplou cizrnu a zahustíme vzniklou zeleninovou směs. Dochutíme Tamari, malou lžičkou hořčice a umeoctem.  K tomu špaldové kernoto smíchané s rýží natural  a posypané sezamovým gomasiem* , k tomu  zeleninový salátek a je to luxusní obědsmile


* Gomasio
Na pánvi opražíme nasucho sezamová semínka. Smícháme v poměru 14:1 s opraženou mořskou solí a společně utlučeme v hmoždíři tak, abychom nerozdrtili na prášek všechna semínka, asi 20 procent by mělo zůstat vcelku.

Používá se jako dochucovadlo salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny, nebo i jen na chléb.

Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu a bolesti, vyživuje a posilujenervový systém a zvyšuje imunitu, podporuje trávení a vstřebávání potravy ve střevech. Je zdrojem cenných minerálních látek.

Pokud směs umeleme na mlýnku na mák, získáme vegetariánskou „škvarkovou“ pomazánku.

Gomasio (někdy nazývané sezamová sůl) uchováváme v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je navíc vhodně navázána na sezamový olej.

Některé zdroje uvádějí poměr 4:1, jiné zase až 22:1, zřejmě záleží na tom, kolik jsme zvyklí solit.
Použít lze pro změnu i semínka lněná, slunečnicová či maková.
Vlasta Šuchová: Cizrnova pomazánka - humus
Velmi vyborna a rychlá pomazánka nejenom pro male lidicky.

CIzrna s mor. rasou uvarit v tlakovem hrnci. Nalev si nechat na pozdeji { napr,. na bulgur ci jáhly ].
Rozmixovat cizrnu , pridat tahiny , dle chuti česnek a umeocet - dle vasi slane chuti.
Dle potreby-hustoty pomazanky pridat trosku nalevu .....a hotovo. vyborne na chleba a nebo jako my ze zeleninou jako dip.
dobrou chut