Ilona Stursová: Bramborový salát bez brambor

mrkev, petržel nebo pastiňák, celer, tuřín, cibule, kukuřice, kysané zelí, sójová majonéza
   
Postup přípravy Kořenovou zeleninu a kukuřici oblanšírujeme(.Zeleninu pokrájenou na kostičky postupně blanšírujeme ve vařící osolené vodě vždy od chuťově nejvíce neutrální po nejvíce aromatickou či barvící, stačí nechat jen 1-2 minuty povařit a cedníkem vyndat.) Pokrájenou cibuli nebo pórek jen vařící vodou spaříme, aby to ztratilo pálivost ale ještě zůstalo křupavé. Vše dáváme do misky, kam přidáme nadrobno pokrájené kvašené zelí, lžičku hořčice a trochu sojové majonézy. Pokud salátu něco chybí, přidáme pár kapek umeocta. Okyselit ještě můžeme lákem z kvašené zeleniny.

K tomu třeba obalovaný celer nebo cibuli (v hrašce smile) a je to skoro jako štědrovečerní mňamka smile
MUDr. Petra Uríková: Bramborový salát bez brambor

Doporučuji pro milovníky "všehochuťového" salátu. Chuť bude téměř stejná, jen konzistence trochu méně kompaktní. Nevěřila jsem, že bude dobrý, když jsem o něm poprvé slyšela, ale chvála, kterou pěli účastníci Prostřeno mě přesvědčila ho zkusit a osvědčil se;).

INGREDIENCE: 2 menší cukety, 2 velké mrkve, čtvrtka celeru, hrnek zeleného hrášku (mražený, povařený), 3-4 vejce, 2 jablka, 1 cibule (lépe červená), sterilované okurky, jablečný ocet/citronová šťáva, zakysaná smetana nebo (domácí) majonéza (1 vejce, slunečnicový olej, pepř, sůl, citronová šťáva)

POSTUP: Cukety, mrkev a celer uvaříme v páře do měkka, ale nerozvařit. Hrášek a vejce uvaříme ve vodě. Vše nakrájíme na drobné kostičky, spojíme domácí majonézou nebo zakysanou smetanou a ochutíme solí, pepřem, případně jablečným octem nebo citronovou šťávou.

Domácí majonéza: vejce a olej necháme několik hodin odstát na lince, aby měly stejnou teplotu. Do mixéru dáme vejce (nebo jen žloutek), zapneme na vysoké otáčky a postupně přikapáváme olej, až do požadovaného množství a konzistence. Hmotu ochutíme solí a pepřem, případně trochou citronové šťávy a cukru.



POZNÁMKY pod čarou: Klidně si můžete přidat šunku, vysočinunebo jiné dobroty, které jste zvyklí do vánočního salátu dávat. Pokud to tam všechno bude a místo brambor použijete cuketu, salát bude i tak o hodně stravitelnější. Nicméně si neodpustím poznámku, že kombinace smaženého s majonézou, smetanou či jogurtem není z hlediska čínské medicíny pro naše tělo žádná výhra.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com