MUDr. Petra Uríková: Rajčata

V tomto případě bych chtěla upozornit na to, že sezóna už končí. A že rajčata jsou sezónní zelenina. Stejně jako třeba okurky. Rostou přesně tehdy, kdy nám prospívají a syrová rajčata není vhodné jíst v chladných ročních obdobích. Stále se setkávám s tím, že lidé řeknou, že se snaží jíst zdravě a dávají si zeleninu aspoň 2x denně. Za zeleninu často ale považují jen rajčata, okurky a papriky a ty konzumují syrové po celý rok. Dle mého názoru a zkušeností to vhodné není.

Rajčata z hlediska tradiční čínské medicíny:
- jsouosvěžujícíchladná - ochladí nás, i když je sníme o pokojové teplotě
- mají sladkou a kyselou chuť
- mají vztah k Játrům a Žaludku
- pročišťují horko, rodí tekutiny, odstraňují suchost, vyživují jin, chladí krev
- dobře doplňují jin Jater - pomáhají při potížích jako bolesti hlavy, pálení očí, suché oči, rozmazané vidění, šeroslepost, závrať, zvonění v uších, vysoký krevní tlak
- pomáhají také při suchosti v hrdle a některých případech nechutenství, neklidu a nervozity
- NEJSOU VHODNÁ: při chladu a prázdnotě ve středním zářičí, což se může projevovat trávicími potížemi po požití chladných jídel a nápojů, nadýmáním, řídkou stolicí, bolestí žaludku po požití chladných potravin; syrová nejsou vhodná v chladném období, protože mohou oslabit střední zářič a ledviny


Poznámky po čarou:
- je jen málo stavů, na které by byla vhodná syrová rajčata v zimě
- v chladnějším období je vhodné používat jen tepelně upravená rajčata - pak jsou výborná na doplnění jinu Jater (viz. výše)
- dělávala jsem mnoho rajčatových jídel a produktů, dokud se mé tělo nerozhodlo, že rajčata pro něj vhodná nejsou, jeho rozhodnutí respektuji až do doby, než zase změní názor
- moje dřívější nejoblíbenější produkty: lečo, domácí kečup, zavařená loupaná rajčata, zapečená cuketa s rajčaty, rajčatovo-česneková omáčka na těstoviny, pizza s rajčatovým základem, rajčatová polévka a protlak či loupaná rajčata v celé řadě dalších jídel
- rajčata bývají častým alergenem u ekzematiků, stejně jako ostatní lilkovitá zelenina - papriky, brambory, lilek - obvykle tato zelenina nejdřív vadí v syrové podobě, vařená potíže nedělá, postupně začne vadit i tepelně upravená
- slupky z rajčat mohou u citlivějších jedinců způsobovat trávicí potíže, nejčastěji u zánětů tlustého střeva či dráždivého tračníku - pak je vhodné na rajčatech naříznout křížek a spařit v horké vodě, rajčat pak jednoduše oloupáte (viz. fotka), vhodné je odstranit i semínka

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Rajčata
Rajčata
cz
Rajčata
Rajčata
cz
Rajčata - rozkrojené rajče
Rajčata - rozkrojené rajče
cz
Rajčata spařená
Rajčata spařená