Tcm-cs.com na Facebooku: Dotaz DR: Jaká strava je vhodná při vlhké horkosti.


Odpověď JP: Vše zelené, vše hořké, pít obilové kafe, černý čaj, pridávať kurkumu a zázvor jako koření... Omezit: sacharidová jídla, sladká jidla, moučníky, margaríny, zpracované potraviny, masne výrobky....

Poznámka KSP: Kurkuma a zazvor podporuju horucost

Doplnění JP na poznámku KSP: Sú zahrievajuci to áno ale veľmi dobre rozpúšťaju hlieny otvárajú povrch a pomôžu vlhkosť vylúčiť napr. potenim, kurkuma vysušuje vlhkosť... neodporúčala som jest po lyžičkach ale pridávať ako koreniny pri varení, čiže v malom množstve v jedle pomôžu pri trávení a zamedzia vytvárať ďalšiu vlhkost.. Skúsenosti... niekedy je použiť "dobre keď klin sa klinom vybija" ...

Odpověď RF: Horkou vlhkost je třeba nejdřív vysušit a pak zchladit vnitřek, zahřát povrch. Takže - hořké byliny - jablečník, šalvěj, heřmánek, smíchat, pít 3 krát denně.....

Obilné kávy jsou kyselinotvorné, sice méně než káva pravá, ale nejsou vhodné, černý čaj, kurkuma, zázvor, vše je zahřívající, kyselinotvorné, bude horkost podporovat a vlhko nevysuší.

Z obilovin je vhodná slzovka vařená ve slané vodě, rýže ve slané vodě s řasami wakame, pohanka, jáhly. Polévky z kořenové zeleniny, syrová zelenina kořenová a listová, čočka, fazole - vše slané. Kořenová a listová zelenina mají povahu chladnou, suchou a drsnou, takže jsou velmi vhodné. Obilí, luštěniny a sůl harmonizují slezinu (žaludek) a ledviny, slezina hlídá trávení, ledviny upraví pH a vnitřní horkost zchladí.

Vysadit ovoce, vysadit jednoduché cukry v pečivu a sladkostech, vynechat kyselé věci (citrusové ovoce, víno, ocet, tatarka...), tuky omezit, z pečiva jen celozrnný chléb nějaký kvalitní, kávu a alkohol nepít, mléčné výrobky na chvíli také vysadit.

Další odkazy
Vlhké horko SHI/RE

Dotaz nebo odpověď uživatelů z Facebook.com | Tradiční čínská medicína | ☯ Tcm-cs.com