MUDr. Petra Uríková: Maliny, ostružiny a černé maliny
Dozrává to moc rychle, abych je brala jen po jednom wink. Černé maliny neboli ostružino-maliny už zaschly, maliny postupně dozrávají už asi měsíc a ostružiny začaly v posledních dnech.

Maliny a ostružiny z hlediska čínské medicíny:
- jsou osvěžující - když si je dáte, lehce vás osvěží, i když nebudou studené
- mají sladkou a lehce kyselou chuť - černé maliny jsou spíš jen sladké, maliny kyselejší a ostružiny bývají nejkyselejší
- svou kyselkavou chutí prospívají Játrům
- maliny mají projímavý a močopudný účinek
- ostružiny stahují čchi dovnitř a pomáhají vytvářet tělesné tekutiny a krev



Poznámky pod čarou:
- hodně bobulek se sezobe jen tak, ale když zbudou, mají spoustu využití
- u nás nejoblíbenější:
-- teplé (povařené z mrazáku během celého roku, nejradši ale na jaře) jako přeliv na celozrnné lívance
-- smoothie - základ třeba jablko, mrkev, červená řepa nebo kombinace, maliny jako dochucení - smoothie osvěží a dodá energii na jaře a v létě, ale nesmí se to přehánět - stačí malá sklenička pro chuť, osvěžení a dodání vitaminů, ti, kteří mají oslabenou Slezinu (chutě na sladké, únava, průjmy, otoky) by si je měli úplně odpustit, protože by se příznaky mohly zhoršit
-- nově objevená rybízovo-malinová marmeláda (asi 2/3 odšťavněného bílého rybízu + 1/3 malin + 0,5kg cukru/1kg ovoce + 7g pektinu/1kg ovoce - rybíz dost želíruje, tak stačí míň pektinu, někdo nedává vůbec)
-- celozrnný koláč s ovocem - křehké těsto jako korpus do formy a do něj po upečení vyliji rozvařené ovoce zahuštěné agarem - nejoblíbenější letní a jarní koláč
- limonáda s čerstvými malinami, případně i mátou, bez ledu
- zmrzliny skoro nejím, z hlediska čínské medicíny nejsou vhodné téměř nikdy (mohou oslabovat trávení, Slezinu a Ledviny), na malinový sorbet jsem ale letos měla chuť - maliny nevyšly, co se dá dělat;)

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Maliny
Maliny
cz
Ostružinomaliny
Ostružinomaliny