MUDr. Petr Hoffmann: Sádlo vepřové

Charakteristika dle TCM
Silně
Zvlhčuje sucho ZAO

Povaha: Neutrální

Chuť: Sladká

Element: ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny

Vhodné např. u směsí:
MA ZI REN WAN | Naplnění vyschlého řečiště 091

MA ZI REN WAN | Naplnění vyschlého řečiště 091

BAI HE GU JIN WAN | Hvizd stříbrné píšťalky 131

BAI HE GU JIN WAN | Hvizd stříbrné píšťalky 131

cz
Sádlo vepřové
Sádlo vepřové
Petr Novák: Vepřové sádlo

Švařím vysoké sádlo, miluji ho.  V tomto období z něj naši předci čerpali energii. Kromě energie jsou tuky v sádle důležité pro vstřebatelnost některých živin, hlavně vitamínů. Sádlo se vrací do kuchyní protože nové studie prokázaly, že sádlo nemá na zvyšování špatného cholesterolu vliv. Vlastně se týká cholesterolu HDL, který syntetizuje hormony a mozkovou šťávu potřebnou pro tělo, ale také chrání krevní cévy a zajišťuje, aby krevní cévy zůstaly elastické a neobsazené. Čínsky se sádlo nazývá Zhu (prase) you (olej). Dávalo se na rány a jeho vlastností je, že zvlhčuje (při vnější aplikaci) pokožku a chrání jí. Proto se například dává pod moxu (moxovací had) nebo i do kosmetických domácích masek na obličej. Jinak se v TČM také dává do červeného vína, aby se s ním dál pracovalo.

Použití v TČM
1. chrání oči,
2. živí orgány zangfu,
3. tonikum,
4. projímadlo,
5. kašel,
6. detoxikace (i gynekologické záněty)...

Petr Novák - centrum Aeditus, Praha
http://www.tradicni-cinska-medicina-praha.cz