MUDr. Petr Hoffmann: Olivy zelené

Charakteristika dle TCM
Silně
Odvádí vlhko SHI
Rozprouďuje stagnaci čchi QI ZHI

Středně
Posiluje nedostatečnou energii čchi QI XU
Posiluje nedostatečný jin YIN XU

Slabě
Vylučuje horké toxiny RE DU
Zvlhčuje střeva CHANG ZAO

Povaha: Neutrální

Chuť: Sladká, Kyselá, Hořká

Element: ZEMĚ  ST dráha žaludku,  SP dráha sleziny, DŘEVO  LR dráha jater,  GB dráha žlučníku

Upozornění: V přirozeném stavu jsou olivy tvrdé a hořké. Ke snížení hořkosti se používají různé postupy (fermentace v solném láku, ve vodě, mléčná fermentace v solném nálevu). Touto úpravou získávají olivy mnoho sodíku.

Vhodné např. u směsí:
XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

XIAO YAO WAN | Volnost svobodného poutníka 061

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

JIA WEI XIAO YAO WAN | Zklidnění zčeřené hladiny 062

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

CHAI HU SHU GAN WAN | Souznění kouzelné proměny 063

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

SHU GAN WAN | Utišení větrné bouře 064

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

DANG GUI SHAO YAO WAN mod. | Zrůžovění sedmikrásky 065

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

BAN XIA HOU PO WAN | Spadnutí kamene ze srdce 081

Editoval patentnimedicina (30.12. 2017 12:59)
cz
Olivy zelené
Olivy zelené