cz
Kopr
Kopr
MUDr. Petra Uríková: KOPR
Plevel ze zahrádky. Ale krásně voňavý. Teď je v největší síle, křehký a před květem. V okurkové sezóně už bývá suchý, tak jej můžete přidat do okurek, ale na koprovku už to nebude.

Kopr z hlediska čínské medicíny:
- je teplý - jídlo s koprem vás může lehce zahřát - ale vzhledem k tomu, že jde spíš o koření, bude hodně záležet na ostatních surovinách: pokud si dáte tzatziki s koprem, jídlo vás ochladí, protože obsahuje chladný jogurt a okurky, když si dáte koprovku, jednak ji sníte teplou, jednak kopr bude lehce zahřívat
- má pikantní a lehce hořkou chuť
- podporuje chuť k jídlu

Poznámka pod čarou:
- abych mohla kopr používat během roku, v tomto období jej trhám a mrazím - zvlášť stvoly a zvlášť lístečky - takže nejen na jaře pak máme lososa s koprem, odlehčenou kulajdu nebo koprovku
- koprovou omáčku vařím jedině v lehké verzi - většinu mouky a mléka nahradí cuketa :
Zesklovatím cibulku, na ní osmahnu kostičky cukety a nechám podusit se stonky kopru asi 20 min - dokud se cuketa trochu nerozvaří. Pak vytáhnu stonky kopru a cuketu dohladka rozmixuji. Někdy už jen rovnou přidám nasekané lístečky kopru, někdy přidám ještě 2 lžíce zakysané smetany, někdy i trochu škrobu - záleží, jak moc chcete odlehčit. Koprovka chutná téměř jako smetanová (pro mě líp), ale je mnohem lehčí, vhodnější pro jaro a léto.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Kopr
Kopr