Miloš Vymazal: Štíhlý jang

Pro tento typ je charakteristická štíhlá postava, suchá kůže a úzké rty. Dále pak sklon k plešatosti a problémům se zuby. Tito lidé bývají neklidní a trpí často plynatostí, pálením žáhy a zácpou. Jedná se o osoby, které mají velký problém se soustředěním. Mívají tmavší moč a jejich slezina nepracuje dobře.

Vhodné potraviny: Vařené mořské řasy, lilek, bambusové výhonky. Vhodná je i řepa, tykev, ředkev, okurka, brambory, houby, rýže, oves, sója, produkty moře a kapr. Z ovoce se doporučují citrusy, fíky, papája, jablka a hrušky. Z bylinek se zmiňuje máta či lékořice.

Nevhodné potraviny: Nedoporučuje se med, ve velké míře vejce a mléčné výrobky. Je zapotřebí omezit i koření jako je zázvor, hřebíček, petržel, černý pepř, hořčice, česnek a cibule. Nevhodný je i celer, chřest, káva, alkohol a víno.

Zdroj: Čínská dietetika a její vliv na kvalitu života, Lucie Mrkvicová a Čínská medicína pod pokličkou, Jana Arcimovičová

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com