Rostislav Balner: Hlíva ústřičnáLovastatinLovastatin (
mevinolin) může být v hlívě ústřičné obsažen v množství až 600 mg/kg sušiny. Poměrně vysoký
obsah lovastatinu byl zjištěn i v podhoubí
číšenky rýhované (
Cyathus striatus), a to až 995 mg/kg sušiny. Lovastatin snižuje celkové
množství cholesterolu v krvi, zejména hladinu
LDL cholesterolu, čímž přispívá k
prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Ve studii na lidech (20 subjektů), kterým byla po dobu 21 dní podávána polévka obsahující 30 g
sušené hlívy ústřičné došlo k zlepšení lipidového profilu resp. k významnému snížení koncentrace triacylglycerolu a tendenci ke snížení celkového cholesterolu. Nebyl pozorován žádný účinek na LDL a HDL. Zajímavé však na této studii bylo, že při analýze polévky obsahující sušenou hlívu ústřičnou nebyl detekován žádný lovastatin (mevinolin), tudíž je pravděpodobné, že k zlepšení lipidového profilu přispěly jiné látky obsažené v hlívě (např.
ergosterol nebo
kyselina linolová) nebo mohla být ztráta lovastatinu způsobena přípravou polévky (z lyofilizovaných plodnic, tj. vysoušených v zmrazeném stavu).
ErgothioneinZajímavou látkou, kterou obsahuje
hlíva ústřičná je ve vodě rozpustný
ergothionein (zvláštní druh aminokyseliny), který se v hlívě ústřičné nachází v poměrně významném množství 940–2 200 mg/kg sušiny (zejména v klobouku). Jedná se o silný
antioxidant, který má ochranný (
cytoprotektivní) účinek na buňky a působí rovněž radioprotektivně a neuroprotektivně. Savci jej získávají potravou, sami si jej nedokáží vytvořit. Ergothionein je velice stabilní, degraduje velmi pomalu, jeho biologický poločas (eliminační poločas) je 1 měsíc, což je jeden z důvodů, proč se může relativně snadno akumulovat v tkáních, u člověka především v
červených krvinkách,
kostní dřeni,
játrech,
ledvinách nebo
oční rohovce a
čočce. Jeho hladina v krvi je u člověka nejvyšší okolo 18. roku života cca 3.7 mg/100 ml, nad 50 let věku cca 2.8 mg/100 ml, výrazněji pak klesá po 60 roku věku. Navíc starší lidé s kognitivní poruchou mají hladinu ergothioneinu v krvi ještě výrazně nižší ve srovnání se svými zdravými vrstevníky, tudíž jeho nedostatek může být považován za rizikový faktor, který zvyšuje predispozici k neurodegenerativním onemocněním.
Ergothionein chrání buňky především před reaktivními formami dusíku a před
UV zářením a
gama zářením, jeho nedostatek může být naopak cytotoxický. Jeho role v těle však není zatím dostatečně objasněna, při zánětu je jeho účinek kontroverzní, za určitých podmínek může jeho zvýšená hladina podporovat přežití imunitních buněk a stimulovat zánět (díky jeho
antiapoptickému účinku). Zvýšená hladina ergothioneinu v červených krvinkách byla například zjištěna u pacientů s mírně aktivní
revmatoidní artritidou, naopak u pacientů s
Crohnovou chorobou byla jeho hladina nižší oproti zdravým jedincům.
GABA (kyselina gama-aminomáselná)Zajímavý je rovněž obsah
GABA, která je
inhibičním neurotrasmiterem v centrálním nervovém systému, přičemž hlíva ústřičná může obsahovat v plodnicích až 130mg/100g sušiny (což je srovnatelné s populárními GABA čaji, které obvykle obsahují cca 150mg GABA/100g čaje),
hlíva máčková (
Pleurotus eryngii) v podhoubí až 280 mg/100 g sušiny. Relativně vysoký obsah GABA, až 109mg/100g sušiny byl nalezen rovněž v
hnojníku obecném (
Coprinus comatus). Její doplňování potravou může napomáhat relaxaci a uvolnění. Denní dávka potřebná k vyvolání anxiolytického účinku se však pohybuje cca kolem 500-1 000 mg denně, navíc stále není zcela jasné, zda-li a do jaké míry GABA získaná z potravy prochází
hematoencefalickou bariérou (odděluje krev a mozkovou tkáň). Zdá se však, že i přesto orálně podávaná GABA může vykazovat pozitivní fyziologické účinky na organismus. Například může snižovat zvýšený krevní tlak a má určitý ochranný účinek při chronickém onemocnění ledvin. Velké množství GABA obsahuje například sýr Čedar s probiotickými kulturami (až 6 700 mg/kg) nebo fermentované mléko (cca 970 mg/kg).
Zajímavý je i
obsah selenu (až 50-60 mg/kg čerstvé hlívy) v hlívě pěstované na substrátu obohaceném seleničitanem sodným, protože
hlíva ústřičná velice dobře akumuluje selen.13
PolyfenolyHlíva ústřičná obsahuje rovněž
polyfenoly, a to až 487 mg ekvivalentu
kyseliny galové na 100 g sušiny.14
V hlívě ústřičné se rovněž nachází malé množství
kyanovodíku.
Hlíva ústřičná obsahuje 21,8 % hrubé vlákniny v sušině.