Miloš Vymazal: Byliny ochlazující krev

Povahou jsou tyto byliny chladné. Chutí buď hořké a sladké nebo slané. Jejich funkce je ochlazení krve a pročištění vrstvy výživy. Používají se především na syndromy jako horko vstupující do vrstvy výživy a krve s fialovým jazykem, podrážděností, neklidem, poruchou vědomí a různými formami krvácení.

Sheng Di Huang a Xuan Shen – ochlazují krev, vyživují yin a rodí tekutiny
Di Gu Pi – ochlazuje krev, pročišťuje horko z vrstvy výživy, používá se u horka v kostech s pocením, stahuje přílišný oheň
Mu Dan Pi – ochlazuje krev, horko v kostech bez pocení, stahuje přílišný oheň
Zdroj: Byliny - TCM, Roman Dohnal

Patří sem: Bai Wei, Chi Shao, Di Gu Pi, Dong Qing Ye, Mu Dan Pi, Sheng Di Huang, Xi Jiao, Xiao Ji, Xuan Shen, Yin Chai Hu, Zi Cao

Chi shao | Čínské byliny

Chi shao | Čínské byliny

Mu dan pi | Čínské byliny

Mu dan pi | Čínské byliny


Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com