MUDr. Petr Hoffmann: Nedostatečnost čchi a krveQI XU / XUE XU

Z hlediska čínské medicíny představuje snížený výkon motoru (nedostatek čchi), který nemá dostatek oleje a benzinu (nedostatek jinu).

Tento nedostatek se může projevit následujícími příznaky: únava, měkká stolice, nechutenství, svalová slabost, slabý hlas, nechuť mluvit, samovolné pocení, bušení srdce, rozostřený zrak, závratě, zadýchávání, matně bledý vzhled, mravenčení či necitlivost končetin, u žen slabé či naopak silné menstruační krvácení, opožděná menstruace.

Postihuje hlavně slezinu, játra, ledviny, plíce a srdce.

Jazyk je bledý.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. opožděná menstruace, vyčerpání a únava po porodu a po kojení, nedostatek mateřského mléka, fyzické či psychické vyčerpání či rekonvalescence po dlouhodobých nemocech apod.

Bylinné směsi:   
Náramek osmi perel (kód 191)
Harmonie broskvového háje (kód 192)
Lingzhi kořen života (kód 200)
NU KE BA ZHEN WAN | Náramek osmi perel 191

NU KE BA ZHEN WAN | Náramek osmi perel 191

GUI PI WAN | Harmonie z broskvového háje 192

GUI PI WAN | Harmonie z broskvového háje 192

GANODERMA LUCIDUM WAN | Lingzhi kořen života 200

GANODERMA LUCIDUM WAN | Lingzhi kořen života 200


DOPORUČOVANÉ POTRAVINY:
Obiloviny a luštěniny: bulgur, cizrna, fazole bílé, ječmen (kroupy), ječný slad, kukuřice (polenta), kuskus, oves (vločky), pšenice špalda, pšeničné otruby, rýže (všechny druhy), sójové boby, těstoviny z tvrdé pšenice (semoliny), tofu, všechny druhy čočky, zelený hrách
Zelenina a houby: brambory, červená řepa, dýně, hlávkový salát, hlíva ústřičná, houževnatec (houba šitake), hrášek, kedluben (brukev), kukuřice sladová, sladké brambory (batáty), špenát
Ryby a dary moře: candát, hejk (mořská štika), chobotnice, losos, makrela, pstruh, sardinky (šproty), sépie (kalamary), sleď, slaneček, štika, treska (rybí filé), uzenáč, ústřice
Maso: dušená vepřová šunka, hovězí játra, husí maso, králík, kuřecí maso, telecí maso, vařené a dušené hovězí maso, vepř. nožky, vepřová játra, vývar z kližnatých částí (oháňka)
Ovoce, ořechy a semena: datle, hroznové víno, kokos, lískové ořechy, třešně
Koření a byliny: hroznové víno, liči (kustovnice), nať celeru, rozinky, vojtěška klíčky
Nápoje a ostatní: jogurt, kávoviny z obilných zrn (caro, melta), med, slepičí vejce (zvláště žloutek)

Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina.

Doporučené odkazy:
Tonifikace čchi a krve
Čchi
Krev