MUDr. Petr Hoffmann: Vlhko / horko SHI RE + horký toxin RE DU

Příznaky: silný průjem s hlenem a krví, časté stolice, křeče v břiše (tenesmy), bolesti břicha, pálení v konečníku, anémie, horečka, někdy i nevolnost se zvracením. Horký toxin RE DU odpovídá v západní medicíně kupř. virulentní baktérii a odpovídá i kupř. za zvýšení CRP v krvi.

Jazyk: červený s lepkavým žlutým povlakem
Puls: klouzavý HUA, napjatý XIAN, rychlý SHUO
Bylinné směsi: Trůn císařské milosti (017) + Vysušení rýžových teras (021) + Nápoj čínských MUDRců (900)
BAI TOU WEN WAN | Trůn císařské milosti 017

BAI TOU WEN WAN | Trůn císařské milosti 017

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900


Strava   
Doporučená:
Obiloviny a luštěniny: BioSlzovka - Bílá perla Východu (kód 910), pšenice špalda (bulgur), kroupy, amarant, rýže celozrnná, rýže kulatozrnná, fazole mungo, fazole adzuki, miso pasta, tofu

Zelenina a houby: pravé hřiby, žampióny, houby shitake, chřest, čekanka, dýně, cukety, artyčoky, čerstvé syrové zelí, celer, ředkvičky, okurky

Ryby a dary moře: krabi, krevety, chobotnice, mořské řasy Nori

Maso: králík, vepřový mozeček, ledviny, játra

Ovoce, ořechy a semena: jahody, fíky, grapefruity, hrušky (obzvláště slupky), hroznové víno, maliny, červený rybíz, melouny

Koření a byliny: bazalka, lékořice, aloe, máta rolní, pampeliška, kopretina, chryzantéma

Nápoje a ostatní: zelený čaj, Nápoj čínských MUDRců (kód 900), čerstvý tvaroh, syrovátka, čerstvé přírodní sýry (žervé)

Nedoporučená:
Potraviny, jež přinášejí tzv. horko a oheň do organismu jako je ostré koření, alkohol a černá káva, mastná a tučná jídla, slaná, grilovaná, dlouze pečená, smažená a uzená jídla, uzeniny, konzervy, sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky (nejedná se však o kr. mléko nepasterizované a nehomogenizované - čili přímo od samovýrobce či tzv. mléko z kontejneru, jinak vhodné je i kozí a ovčí mléko). Nedoporučuje ani vaření v tlakovém hrnci a přejídání se, stejně tak i konzumace většího množství jakéhokoliv masa a vůbec ne zvěřina.
MUDr. Petr Hoffmann: Vlhko a horko SHI / RE

Příznaky: Nadýmání, pálení žáhy, únava, plynatost, velká chuť na sladké, střídání zácpy a průjmu se zapáchající lepkavou stolicí

Pulz: klouzavý HUA plný SHI lehce rychlý HUO

Jazyk: červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem

Terapie: Zrození Fénixe (kód 009) nebo Stín brokátového závoje (kód 012) + Vysušení rýžových teras (021) + Nápoj čínských MUDRců (900)
HUANG QIN WAN | Zrození Fénixe 009

HUANG QIN WAN | Zrození Fénixe 009

HUANG LIAN JIE DU WAN | Stín brokátového závoje - 012

HUANG LIAN JIE DU WAN | Stín brokátového závoje - 012

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

XIE XIN JIAN WAN | Vysušení rýžových teras 021

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900

YI YI REN CHA | Nápoj čínských MUDrců 900


Strava:   
Obiloviny a luštěniny: Slzovka - Bílá perla Východu (kód 910), kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby

Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej

Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy

Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou)

Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy

Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet

Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), Nápoj čínských MUDRců (kód 900), čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr)
Miloš Vymazal: LÉČBA VLHKÉ HORKOSTI AKUPUNKTUROU
Při léčbě vlhké horkosti akupunkturou se musíme soustředit na odvedení nebo přeměnu vlhkosti. Abych  toho dosáhl, podporuji pohyb, přeměňování a vylučování tekutin ve všech třech zářičích.

Používáme tyto body:
horní zářič: GV26 shuigou, LU07 lieque, LI04 hegu, LI06 pianli, TE04 yangchi, TE06 zhigou, CV17 danzhong
Shuigou | GV26 - šuej-kou

Shuigou | GV26 - šuej-kou

Lieque | LU07 - lie-čchüe

Lieque | LU07 - lie-čchüe

Hegu | LI04 - che-ku, spojené údolí

Hegu | LI04 - che-ku, spojené údolí

Pianli | LI06 - pchien-li

Pianli | LI06 - pchien-li

Yangchi | TE04 - jang-čch

Yangchi | TE04 - jang-čch

Zhigou | TE06 - č-kou

Zhigou | TE06 - č-kou

Tanzhong | CV17 - tchan-čung

Tanzhong | CV17 - tchan-čung


střední zářič: CV09 shuifen, CV12 zhongwan, ST22 guanmen, CV11 jianli
Shuifen | CV09 - šuej-fen

Shuifen | CV09 - šuej-fen

Zhongwan | CV12 - čung-wan

Zhongwan | CV12 - čung-wan

Guanmen | ST22 - kuan-men

Guanmen | ST22 - kuan-men

Jianli | CV11 - ťien-li

Jianli | CV11 - ťien-li


spodní zářič: ST28 shuidao, BL22 sanjiashu, CV05 shimen, BL39 weiyang, SP09 yinlingquan, SP06 sanyinjiao, KI07 fuliu
Shuidao | ST28 - šuej-tao

Shuidao | ST28 - šuej-tao

Sanjiaoshu | BL22 - san-ťiao-šu

Sanjiaoshu | BL22 - san-ťiao-šu

Shimen | CV05 - š-men

Shimen | CV05 - š-men

Yinlingquan | SP09 - jin-ling-čchüan

Yinlingquan | SP09 - jin-ling-čchüan

Sanyinjiao | SP06 - san-jin-ťiao

Sanyinjiao | SP06 - san-jin-ťiao

Fuliu | KI07 - fu-liou

Fuliu | KI07 - fu-liou


Zdroj: Ženšen 3/2012 Vlhká horkost - klinické postřehy, Giovanni Maciocia, přeložil: Martin Pavelka

Ing. Miloš Vymazal - www.tcm-cs.com