Hanka Antošová, Dis.: Holandská bramborová kaše s květákem na česneku
Jednoduchý oběd

Možná se vám nebude zdát moc vábná na pohled, ale je výborná.

1 kg brambor oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Slijeme je a přidáme 3 lžíce panenského rostlinného (olivového) oleje, sůl, lžičku drceného kmínu, 100 g zakysané smetany, ale můžete ji nahradit domácím kefírem, scezené a propláchnuté bílé (červené) fazole z konzervy a společně rozmačkáme. Nakonec vmícháme 200 g propláchnutého červeného kysaného zelí, já už někdy zelí nepřidávám a dvě lžíce sekané petrželky.

Květák rozkrojíme na kousky buď pět minut povaříme v osolené vodě nebo jen napaříme. Popřípadě scedíme a dáme okapat.

Na dvě lžíce oleje přidáme nadrobno pokrájený vařený květák a chvíli společně opékáme s třemi posekanými stroužky česneku.

Recept od  Kuchařky ze Svatojánu