MUDr. Petra Uríková: Bezový sirup s mátou a meduňkou

I když je sirup vyrobený z bylinek, děti jej mají rády. Je voňavý a kromě použití na šťávy pro děti je výborný i v zimě do bylinkového čaje s citronem (a případně slivovicí).
Bylinky se, společně s plátky citronu, nechají vylouhovat ve vodě a tato voňavá tekutina se pak svaří s cukrem a dochutí kyselinou citronovou. Je ale třeba dávat pozor, aby se bylinky nemáčely moc dlouho a nezačaly zahnívat.
I když je sirup domácí a bylinkový, je to stále tekutina, kterou aspoň z jedné poloviny tvoří cukr. Trošku lepší by bylo udělat sirup z hnědého cukru, ale ať bílý nebo hnědý, Slezině vždy velké množství cukru škodí. Proto je třeba používat jej umírněně, ale je to lepší varianta, než sirup z obchodu, který kromě cukru obsahuje i spoustu dalších látek.

Bez pro Slezinu.
Citron, máta, meduňka pro Játra.
Voda pro Ledviny.
Cukr pro oslabení Sleziny.

MUDr. Petra Uríková - mudr-urikova.com
cz
Bezový sirup s mátou a meduňkou
Bezový sirup s mátou a meduňkou
cz
Bezový sirup s mátou a meduňkou
Bezový sirup s mátou a meduňkou
cz
Bezový sirup s mátou a meduňkou
Bezový sirup s mátou a meduňkou