Tcm-cs.com na Facebooku: Dotaz IK: Ráda bych se zeptala ohledně cholesterolu, tvrdí se, že se upraví vše stravou. Jen jinde mi bylo řečeno, že se s ním narodíme a i přes vše má v těle svoji funkci. Dceři diagnistikovala dětská lékařka vysokou hladinu toho špatného cholesterolu, má mít dietu. Nejíme tučné věci, z masa jen drůbež, salámy jen kvalitní šunku, nic víc, nemastíme, jíme spíše suché přílohy, hodně zeleniny, ovoce a stále špatné, dcera sportuje závodně. Poraďte prosím co dělat na snížení toho špatného cholesterolu? Je to genetikou a jak se vším zatočit? Děkuji

Dotaz nebo odpověď uživatelů z Facebook.com | Tradiční čínská medicína | ☯ Tcm-cs.com
MUDr. Petr Hoffmann: Fakta o cholesterolu

Západní medicína považuje cholesterol za hlavního viníka srdečně cévních nemocí jako srdeční infarkt, mozková mrtvice, angina pektoris, trombózy, embólie a další cévní nemoci. Ve skutečnosti však cholesterol je přirozeně se vyskytujícím tukem, který je naprosto nepostradatelný pro naše zdraví. Je součástí buněčných membrán, podílí se na tvorbě mužských a ženských pohlavních hormonů, nadledvinkových hormonů, steroidů a žlučových kyselin (které jsou nezbytné pro trávení tuků), v kůži se zase cholesterol přeměňuje po slunečním ozáření na nezbytný vitamín D. Cholesterol je produkován játry, a to vždy v takovém množství, které je žádoucí pro okamžité fungování organismu, takže příjem z vnějšku v potravě je mnohem méně významný. Diagnostikování na základě krevního vzorku se týká výhradně cholesterolu unášeného krví, nikoli cholesterolu usazovaného na cévní stěně. Příčinou farmaceutického boje proti cholesterolu byl masivní nárůst srdečně cévních onemocnění, ke kterému došlo v průběhu posledních 50 let. Vyšetření lidí, zemřelých na kardiovaskulární nemoci, prokázala ucpání cév tukovými pláty s vysokým podílem cholesterolu. Od těch dob zkoušejí lékaři nejrůznějšími léky snižovat cholesterol v krvi, aniž by se zabývali otázkou, proč k tomu dochází. Trefně toto popisuje i Pavel Grassgruber v článku Blamáž století. Vysvětlení tohoto jevu podal nositel Nobelovy ceny dr. Carl Pauling. Dle něho jsou cévní stěny, podobně jako všechny ostatní buňky našeho organismu, vystaveny působení volných radikálů, tj. látek vzniklých jako odpad při metabolickém spalování. Čím více "špatně jíme" či "špatně spalujeme", tím více vzniká volných radikálů, které jsou vskutku hodny svému jménu a radikálně útočí na náš organismus ze všech stran. Volné radikály se někdy také nazývají oxidanty nebo lidově jako stav překyselení či zanesení organismu toxiny, v čínské medicíně zase představují nadbytek jangu, tedy nadbytek vnitřního horka (dle TCM toto vnitřní horko vzniká nejen ze stravy, ale hlavně z emocí, proto nejsou výjimkou ani hubené ženy, často vegetariánky, ale s vysokou hladinou cholesterolu…). Naše cévní stěny jsou tedy v neustálém stavu obměny a oprav. K těmto opravám potřebují konstantní dodávky nového vaziva kolagenu, který se skládá mj. i z vitamínu C. V případě nedostatku tohoto vitamínu (v důsledku naší „překyselené“ stravy, kde převažují tuky a cukry nad zeleninou) se nemůže tvořit dostatek kolagenu, a tím pádem se nemohou ani opravovat poškozené cévní stěny. Náš organismus pak hledá náhradní řešení - využívá cholesterolu, kterým "plátuje" poškozená místa na cévách, podobně tak jako zničenou asfaltovou silnici po zimě. Tím i zabraňuje možným vážným krvácením se všemi jeho důsledky. V případě chronického nedostatku vitamínu C a dalších antioxidancií (tj. zásaditých látek, jež odbourávají škodlivé volné radikály) pokračuje i ukládání cholesterolu v cévách, jejich průchodnost se zmenšuje, až se mohou úplně ucpat a navždy nás uspat. Podle této Paulingovy teorie je zvýšená hladina cholesterolu a jeho usazování v cévách pouhým projevem problému, ale ne jeho příčinou. Tím je tzv. překyselení organismu v důsledku nedostatku vitaminu C, který by se měl dostávat do našeho organismu nejlépe přirozenou cestou v podobě zeleniny.

Dle TCM vitamín C ochlazuje vnitřní horko v krvi a vylučuje horké toxiny, podobně jako zelená zelenina a zelený čaj, obzvláště pak Nápoj pěti hvězd (kód 850). Toto je současně i nejlepší prevence proti obezitě a "cholesterolovým nemocem" vůbec (tzv. metabolický syndrom zahrnuje v sobě dnešní civilizační nemoci, jako je obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, žlučníkové a ledvinné kameny, angína pektoris, dna, zvýšená hladina tuků a cholesterolu…). Avšak Paulingova teorie byla lékaři a farmaceutickým průmyslem odmítnuta (proč asi?), a upřednostněna byla jednoduchá rovnice, při které platí, že cholesterol ve stravě automaticky znamená i cholesterol v krvi.
Zelený čaj

Zelený čaj

JIAO GU LAN CHA | Nápoj pěti hvězd z Gynostemmy pětilisté 850

JIAO GU LAN CHA | Nápoj pěti hvězd z Gynostemmy pětilisté 850


Umně vyrobený umělý problém
Kde se tedy vzala taková proticholesterolová hysterie, která je zodpovědná za démonizaci celých skupin potravin, kupř. vajec, přirozených tuků jako je sádlo a máslo, plnotučného mléka a mléčných výrobků apod.? Za vším stojí, jak už to tak bývá nejen v našich krajích zvykem, neviditelná ruka trhu, což ostatně bystrý čtenář již dávno pochopil, neboť těmto zastáncům jde, jak často zdůrazňují, hlavně a především o zdraví (o peníze jde až na prvním místě). Vedle předepisování léků proti cholesterolu je zde i zájem potravinářského průmyslu produkovat nízkotučné (tzv. light) potraviny s nízkým obsahem tuků a cholesterolu, což je obojí bezpochyby, slušně řečeno, dobrým podnikatelským záměrem, neb lidé nejvíce utrácejí za potraviny a za léky. Problém je však v tom, že nejen léky mají "vedlejší účinky, ale i tyto light potraviny jsou pro naše tělo zcela nepřirozené, cizí, umělé a zákonitě pak i vytvářejí celou řadu "umělých" nemocí, od alergií počínaje přes cukrovku, autoimunní nemoci až po kardiovaskulární potíže konče. Všechny tyto light a ultralight potraviny jsou pro náš organismus skutečně ultra, avšak ultra těžce a obtížně stravitelné a odbouravatelné. Navíc tyto potraviny obsahují nadbytek nepřirozeně koncentrovaných cukrů a umělých ztužených tuků, které tak paradoxně výrazně zvyšují riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Zkuste rozpustit vazelínu (z margarinu) na slunci a zkuste rozpustit sádlo - po sádle nezbyde někdy ani mastný flek, ale vazelína bude stále kompaktní a dokonale zakonzervuje naše tělo, viz Milost pro tučná jídla, jaké tuky nejlépe používat, naleznete kupř. na www.margit.cz/mazani-a-smazeni). Obecně se rafinované potraviny chovají v našem organismu skutečně "rafinovaně". Místo rafinovaných olejů se doporučují nerafinované oleje, lisované za studena, místo umělých ztužených tuků je pro nás zase nejpřirozenější sádlo a máslo, místo cukru pak je nejméně škodlivý ječmenný slad Sladěnka či Sladovit z prodejen zdravé výživy atd. Daleko horší než cholesterol je v dnešní době cukr ve všech podobách, kupř. tato nejnovější studie.

Slad

Slad

Sádlo vepřové

Sádlo vepřové

Olej olivový

Olej olivový

Editoval patentnimedicina (20.03. 2019 10:14)